PATIENT INFORMATIE

PATIENT INFORMATIE

Uitleg Fundusfoto

Fundusfotografie bij diabetes mellitus. 
U bent onder behandeling voor diabetes mellitus (suikerziekte) in de huisartsenpraktijk. Mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op aantasting van het netvlies in de ogen. Afwijkingen van het netvlies geven niet altijd direct klachten. Het is belangrijk eventuele afwijkingen tijdig op te sporen en, als dat nodig is, te behandelen. Een regelmatige controle van uw ogen is daarom van belang. Uw huisarts en praktijkondersteuner plannen samen met u een afspraak voor een fundusfoto.

Wat is fundusfoto?
Bij een fundusfoto worden foto’s gemaakt van het netvlies in beide ogen. In het netvlies zitten kleine bloedvaatjes. Met behulp van de foto’s worden de bloedvaatjes van het netvlies beoordeeld.


Hoe wordt een fundusfoto gemaakt?
In eerste instantie wordt gekeken of zonder oogdruppels een fundusfoto kan worden gemaakt. Dit is afhankelijk van de grootte van uw pupillen. Als de pupillen te klein zijn, krijgt u druppels toegediend om de pupillen te verwijden. Vervolgens worden na 10 à 15 minuten meerdere fundusfoto’s gemaakt.
Met behulp van de funduscamera worden er enkele foto’s van het netvlies gemaakt. Het maken van deze foto’s is pijnloos. De lichtflitsen die tijdens het maken van de foto’s worden gezien, kunnen als vervelend worden ervaren. Het onderzoek duurt 10 minuten en met druppelen van de ogen ca. 20 minunten.

Waar wordt de fundusfoto gemaakt?
De fundusfoto’s worden door Fundusteam gemaakt in uw eigen huisartsenpraktijk.
De huisarts en de praktijkondersteuner zullen u hierover informeren.

Uitslag fundusfoto
De fundusfoto wordt beoordeeld door een gespecialiseerde oogarts. Voor de uitslag kunt u terecht bij uw huisarts.

Tot slot
Bent u niet in staat om de gemaakte afspraak voor de fundusfoto na te komen, meldt dit dan tijdig bij de assistente van uw huisarts. 


Share by: